top of page
  • Writer's pictureAnna Jenemark

Höstuppstart i Coronatider

Uppstart och uppdatering

Nu är det dags för höstuppstart för många i Sverige. En skön sommar och ledighet har nått sitt slut med många fina stunder och nya minnen. För oss blir det också en slags nystart med ny termin även om vi inte haft något traditionellt sommarlov och semester.

Utsikt över Caraguatatuba. Vi fick förmånen att låna en lägenhet vid havet och tog med oss skola och portugisiska-studier och tillbringade en vecka vid havet.


Hur är läget i Brasilien?

Landet har fortfarande många nya fall av Corona (ca 45.000 - 50.000 nya fall och ca 1000 dödsfall per dag), men allt fler städer börjar släppa på restriktioner och tillåta fler aktiviteter, öppna affärer och restauranger, stränder och parker. Det är fortfarande karantän (sedan drygt fem månader tillbaka) med uppmaningen att stanna hemma om du absolut inte måste lämna hemmet. Att inte använda ansiktsmask bötfälls (i vår stad) med ca 160 kronor eller att motsvarande summa används för att göra ett matinköp till nödställda familjer.

Vår församling har ännu inte börjat ha gudstjänster med besökare och när det blir tillåtet får varken barn eller personer över 60 år komma. Vi pratade med vår pastor förra veckan och han har många idéer på hur församlingen ska kunna mötas ändå. För barnfamiljer ska det hållas en drive in-gudstjänst där man sitter kvar i sina bilar på församlingens parkeringsplats och en gudstjänst hålls från en scen. Vi ser fram emot att kunna mötas igen, även om det såklart fortfarande blir väldigt annorlunda.

Det finns också många fina exempel på hur församlingarna i Brasilien organiserar sig för att hjälpa nu under Corona-krisen. Också de 30 sociala projekt som är kopplade till vår partner, FEPAS, har ställt om under pandemin. De flesta har behövt stänga på grund av Corona, men har då istället hittat andra sätt att hjälpa de familjer de tidigare tog emot på de olika centren. Ett exempel på det är två av de sociala projekten som är hem för äldre, där personal har flyttat in under pandemin och bor kvar, för att undvika att träffa andra och riskera att bli smittade. Många projekt har delat ut matpaket och totalt har 20 ton mat delats ut.


Kö vid matutdelning i en av CIBIs kyrkor i São Paulo.


Hur är läget med oss?

Det här halvåret i karantän har verkligen varit en resa för oss. Det har funnits dagar när vi velat åka hem, undrat varför vi kom just nu och vad vi gör här. Andra dagar känner vi hopp och en tacksamhet att faktiskt få vara här just nu. Genom allt känner vi att Gud är med oss och bryr sig om oss. En kväll när jag kände mig väldigt nere och uppgiven kände jag hur Gud sa att jag inte skulle ge upp. Morgonen därefter fick jag ett whatsapp-meddelande från en mamma i en av barnens klasser som jag inte haft kontakt med tidigare, med ett ord om att inte ge upp och bibelordet ”Min hjälp är allt du behöver. Ju svagare du är, desto mer kan min kraft verka” 2 Kor 12:9–10. Vid ett annat tillfälle när vi kände vi oss modlösa, gick vi ut i området på en promenad, varpå en av våra grannar kom fram till oss och sa att vi har ett viktigt arbete att utföra när Brasilien öppnar upp igen. Mitt i allt så känner vi att Gud vill att vi är här och Han vill att vi ska veta det när vi känner oss som mest modlösa.

Självklart är vi inte bara modlösa utan också tacksamma och hoppfulla. Gud har lett oss på många tydliga sätt att göra detta och Han visste att det skulle bli så här. Vi litar på att Han leder oss vidare, även när vägen inte är rak och tydlig för oss. Det finns mycket vi är tacksamma för mitt i allt. Vi får mycket tid tillsammans som familj. Vi hemskolar våra barn, och har hittat en rutin i det som (oftast) fungerar bra. Barnen får mycket tid tillsammans med varandra och de är nog varandras bästa kompisar just nu. Det är inte mycket syskonbråk även om det också förekommer, men det är fint att se vår 12-åring leka så bra även med vår 7-åring. Vår delstat har tidigare sagt att skolorna ska få öppna igen den 8 september. Nu är det datumet framflyttat till den 8 oktober, så vi fortsätter att hemskola och försöka jobba parallellt.

Gymnastiklektion och lektion i emotionell intelligens.

Vad ska vi göra nu?

Under våren har vi börjat arbeta med vår systerkyrka, CIBI (Convenção das Igrejas Batistas Independentes) och deras sociala del; FEPAS. Till viss del på distans, men också på CIBIs administrativa center som ligger här i Campinas. Det har gett oss en ny glädje och energi att få börja relatera till de människor vi ska jobba tillsammans med. Det vi lagt mest tid på är att hjälpa till med en ansökan till SMR (Svenska missionsrådet) för ett projekt som under tre års tid ska bekämpa korruption. För oss har det varit väldigt intressant att få inblick i korruptionen i Brasilien, att den historiskt har präglat landet sedan flera hundra år tillbaka och att börja förstå varför korruption är så utbrett här. Om ansökan blir beviljad kommer en stor del av vårt fokus den kommande tiden bli att arbeta med det projektet. Staffan ska arbeta med att bygga en ny hemsida åt FEPAS och ge stöd och råd i utarbetningen av deras fortsatta insamlings- och kommunikationsarbete.

Vi ser fram emot att få komma igång, och gläds över möjligheten att vara delaktiga i detta spännande arbete.

292 views2 comments

Recent Posts

See All
bottom of page