top of page
  • Writer's pictureAnna Jenemark

Nyårshälsning från Jenemarks

Den här veckan firar vi ett år sedan vi landade i Brasilien! Innan vi åkte ut som missionärer fick vi ofta höra att det inte kommer bli som vi tänkt. Men inte trodde vi att det skulle bli som det blev! Trots pandemi, restriktioner, homeschooling och försenad språkinlärning så känner vi en tacksamhet att vi fått möjligheten att vara och arbeta här. Tack alla ni som står med oss i bön, tankar och engagemang! Ni betyder så mycket för oss. Era hälsningar, böner och ord gör stor skillnad för oss.

En stor källa till glädje och tacksamhet det här året är att vi haft möjligheten och förmånen att fokusera på projektet mot korruption (Fé Cidadã), som vi skrivit om i ett tidigare inlägg här på bloggen. Tillsammans med FEPAS och EFK har vi arbetat med att sammanställa ansökan, att tillsammans med vår systerkyrkas styrelse arbeta fram en antikorruptionspolicy och att planera utförandet tillsammans med ledningsteamet för projektet. Under de tre kommande åren kommer projektet utföras i sju städer i nordöstra Brasilien. Tanken var att vi skulle börja nu i januari, men med tanke på reserestriktioner kommer starten att flyttas fram några månader. Det första steget (förutom att skriva en antikorruptionspolicy) är att utbilda ledare i de sju städerna, som sedan i sin tur ska utbilda grupper av frivilliga, i hur de kan bekämpa korruption i sina städer. Detta är ett stort projekt som Anna kommer att lägga mycket tid på de kommande åren.


Staffan har under det här året börjat lära känna vår systerkyrkas organisation för att se var han kan vara till bäst hjälp. När det gäller kommunikation och ledarskap har Staffan mycket erfarenhet och kunskap och vi ser att det också finns stora behov inom organisationen. Under hösten fick Staffan undervisa på CIBIs missionsvecka, om kommunikation och marketing, vilket var mycket uppskattat. Det finns också flera tillfällen under våren där pastorer och ledare inom samfundet kommer att mötas för att få träning, där Staffan ska vara en del i planeringen och utförandet. Vi hoppas och ber att dessa träffar kommer att vara möjliga att genomföra, men är också inställda på att det kanske blir online istället för fysiska träffar. Staffan har också fått ge input och coacha FEPAS när det gäller deras insamlingsarbete, samtidigt som han också bygger en ny hemsida åt dem, då de är i stort behov av att uppdatera den nuvarande.

Vi är glada och tacksamma för det här året och att vi kunnat vara med och bidra, hjälpa och underlätta för vår systerkyrka. En av våra drömmar innan vi åkte ut var att se fler kyrkor engagera sig socialt och under pandemin har vi kunnat se detta hända. Många församlingar har tagit ett socialt ansvar för de som behövt stöd under denna kris, och det är fantastiskt att se detta ske trots stora egna behov i de lokala församlingarna!


Med en känsla av tacksamhet blickar vi nu framåt mot 2021! Anna kommer främst att fokusera på antikorruptionsprojektet och Staffan på fortsatt stöd till CIBI i frågor som rör kommunikation, mission och ledarskap. Trots att vi inte kan veta och inte planera för hur det kommer att bli vet vi att Gud som har kontroll är med oss och kan verka i och genom oss. Vi håller fast vid de tydliga tilltal som Gud gett oss både innan utresan och under förra året, samtidigt som vi ber att Han ska öppna sina dörrar för det som Han vill göra i och genom oss under 2021. Be gärna med oss för detta.

Lite om familjen

Det första året som missionärer brukar handla om att anpassa sig till språk, kultur och såklart arbetet. Vi brukar säga att i och med pandemin så har vi fått en mycket mjukare inskolning än vad vi annars hade fått. Barnen har fått gå i skola, fast med oss som föräldrar ständigt vid deras sida. Något som de tyckt varit skönt men nu ser fram emot att slippa. På ett sätt har vi fått en del av vår språkträning genom att lyssna på videolektioner för årskurs 1, 4 och 6, tillsammans med våra barn. Ibland ganska komplicerad portugisisk grammatik. Och vi har lärt oss ord vi inte hade lärt oss annars.


I början av pandemin och karantänen pratades det mycket om att bibehålla en daglig rutin, och då bestämde vi oss för att börja en ny rutin att springa och gå på regelbundna promenader i vårt område. Det har inte bara fått oss att må bra, vi har också kunnat möta våra grannar och börjat lära känna dem, något som vi alla tycker känns roligt.


Innan jul hade vi möjlighet att åka på semester här i Brasilien, en välbehövd paus och miljöombyte för oss alla. Vi fick uppleva Brasiliens vackra natur med stränder, vattenfall och djungel. När vi kom hem ökade restriktionerna och samhället stängde ner så vi är extra glada och tacksamma att vi kom iväg på vår resa. I Brasilien börjar skolorna i slutet på januari så barnen har jullov ett tag till och njuter av att vara lediga. Vi hoppas och ber att skolorna ska kunna öppna igen efter ledigheten så att barnen får komma till skolan, träffa andra barn och vara i en annan miljö än hemmet. Det finns något bra med att vara ifrån varandra en stund på dagen och att sedan glädjas åt att ses igen.


Tack igen för ert stöd och era förböner!


Att be och tacka för:

  • Tacka för 2020, för Guds beskydd och ledning över våra liv, att vi fått vara friska och uppleva att vi är på rätt plats.

  • Be för det nya året, om fortsatt beskydd och ledning för oss som familj.

  • Be speciellt att Gud öppnar konkreta dörrar för det vi ska göra under det här året, och hur vi på bästa sätt kan stötta och välsigna våra vänner och vår systerkyrka i Brasilien.

  • Be för barnen, att de får fortsätta trivas, att de får fler vänner och kan gå i skolan mer regelbundet i år.

  • Be för antikorruptionsprojektet, att det kan starta som planerat, och att det får vara del i att förbättra situationen för barn och unga i de sju städerna Natal, Recife, Fortaleza, Maceió, Campina Grande, Aracajú och Jaboatão dos Guararapes.

241 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page